MWW, pl. Strzegomski 2a, 53-681 Wrocław
Tel. 71 356 42 57, mww@muzeumwspolczesne.pl
Pon. 10.00-18.00, Wt. zamknięte, Śr.-Nd. 12.00-20.00
więcej
Dorota Koczanowicz — Bankiety i resztki. Jedzenie w sztuce Daniela Spoerriego 20.03.14 Wykład Czwartek, godz.18.00, Beautiful Tube Thursday, 6:00 PM, Beautiful Tube

Daniel Spoerri dwa lata po tym jak otworzył w Düseldorfie restaurację, w 1970 roku powołał do życia Eat Art Gallery, która zajęła sąsiednie piętro w budynku przy Burgplatz. Było to sąsiedztwo nie tylko przestrzenne, ale te dwie instytucje łączyło też przekonanie o powinowactwie sztuki i jedzenia.
  
Szwajcarski artysta najbardziej znany jest ze swoich asamblaży zwanych “snare-pictures”, które komponuje z pozostałości po zjedzonym posiłku. Korzysta on z przedmiotów codziennego użytku, bezużytecznych resztek, które zamiast na śmietnik trafiają do galerii.
  
Spoerri tym gestem radykalizuje tendencje, która przewija się przez dzieje sztuki nowożytnej i wpisuje się w tradycje sztuki starożytnej. Z kolei działalność Eat Art Gallery inspirowała wielu artystów do wykorzystywania jedzenia jako materiału działalności artystycznej. Na przełomie roku 2009/2010 roku odbyła się w Stuttgarcie wystawa prezentująca tych artystów.
  
Interesujące jest to, że finisaż wystawy zatytułowanej “Eat Art” odbył się w restauracji. Ostatnie słowo świat sztuki oddał kucharzowi. Ten obiad ogniskuje w sobie pytania, właściwe dla całej bogatej działalności autora Mythology and Meatballs. Są to pytania dotyczące relacji pomiędzy życiem codziennym a sztuką oraz pytania dotyczące oceny sztuki kulinarnej wedle kryteriów estetycznych, czyli pytania o możliwość zamiany kulisów ze sceną.
  
  

Kurator Curator Bartek Lis Dodano: 13.03.14 Udostęnij: Facebook, Twitter
Dorota Koczanowicz

Doktor nauk o sztuce, autorka książki i artykułów dotyczących zagadnień estetycznych, sztuki i kultury współczesnej. Jej obszar zainteresowań mieści się na styku sztuki i życia. Zajmuje się sztuką współczesną, kulturą gastronomiczną oraz ich wzajemnymi oddziaływaniami. Rozwija koncepcję somaestetyki Richarda Shustermana w obszarze praktyk żywieniowych, ściśle współpracując z kierowanym przez niego The Center for Body, Mind, and Culture
Dorota Koczanowicz

Holds a PhD in art studies and has written books and articles on issues connected with aesthetics, art, and contemporary culture. Her area of interest lies at the intersection of art and life. She investigates contemporary art, culinary culture, and their mutual influence. She develops Richard Shusterman’s conception of somaesthetics in the field of dietary practices and cooperates closely with his Center for Body, Mind, and Culture
Fot.: Daniel Spoerri, z cyklu: "Eaten by…" Phot: Daniel Spoerri
Zamknij
Ta strona używa plików cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie zgodnie z ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej Zamknij