Gościnią spotkania wokół żółtych smaków będzie Kornelia Czekaj ze swoim slow foodowym doświadczeniem w obszarze sushi. Podczas spotkania doświadczymy zderzenia dwóch kulinarnych światów: slow food kontra fast food. Uczestnicy będą mieli okazję przygotowywać i konsumować kulinarne wspaniałości.
Warsztat inspirowany jest interaktywną wystawą z cyklu Spektrum Światła pt. Żółty. Ekspozycja na kolororaz pracą Gregora Różańskiego z kolekcji Muzeum Współczesnego Wrocław.
Joanna Sekuła – absolwentka wrocławskiej ASP, Akademii Pedagogicznej im. J. Długosza w Częstochowie oraz Dolnośląskiej Szkoły Wyższej. Na co dzień prowadzi pracownię ceramiki w MDK „Śródmieście” we Wrocławiu. Współpracuje również z Muzeum Współczesnym Wrocław, w którym prowadzi warsztaty z cyklu „Rozrusznik bez barier”. Pracę dydaktyczną opiera na twórczej zabawie ze sztuką, kształtując wrażliwość i rozwijając pasję dzieci i młodzieży. Nauczycielka dyplomowana, laureatka nagrody Prezydenta Wrocławia za pracę dydaktyczną 2021. W pracy twórczej eksperymentuje z materią ceramiczną w obszarach rzeźby figuratywnej. Tworzy obiekty estetyczne, inspirowane wielowymiarowością i niejednoznacznością rzeczywistości. Zafascynowana twórczością dziecka, jogą i magicznym realizmem.

Projekt Spektrum światła dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – Państwowego Funduszu Celowego.