Perfo (3)

ZWIĄZKI BARWNE W ROŚLINACH – JAK JE WYKORZYSTAĆ DLA ZDROWIA

7.10.2024
12:00

Kolor surowców zielarskich oraz roślin kulinarnych świadczy zwykle o występowaniu związków bioaktywnych. Najczęściej są to czerwone antocyjany, żółto-pomaranczowo-czerwone karotenoidy oraz zielony chlorofil. Ich obecność świadczy o właściwościach prozdrowotnych roślin, w których występują. Na warsztacie zostaną przedstawione korzyści, jakie możemy uzyskać przez spożywania naturalnych związków barwnych występujących w produktach żywnościowych oraz surowcach zielarskich. Dowiemy się, gdzie poszczególne substancje występują, dlaczego warto korzystać z naturalnych źródeł oraz spożywać je na naszym talerzu. Podczas części praktycznej przygotujemy napary antocyjanowe oraz zielony koktajl karotenoidowo-chlorofilowy.

PROWADZENIE:

Anna Bober – specjalistka w zakresie fitoterapii, aromaterapii oraz dietetyki. Zawodowo związana jest z ziołolecznictwem. W swoim podejściu szczególny nacisk kładzie na badania kliniczne oraz najnowszą wiedzę z zakresu fitofarmakologii, nie zapominając jednocześnie o tradycyjnym ziołolecznictwie europejskim. Bliski jest jej także system medycyny chińskiej. Prowadzi między innymi zajęcia na kierunku Naturoterapia w Górnośląskiej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości w Chorzowie, na studiach podyplomowych w Akademii Górnośląskiej w Katowicach oraz w Wyższej Szkole Edukacji i Terapii w Poznaniu. Stworzyła własną autorską Akademię Ziołolecznictwa Alchemilium.

Logotyp Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego z orzełkiem po lewej stronie napisu

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.

Skip to content